Hírek

Finanszírozható és megfizethető megoldások

Tartalom

Az Afrikai Vízügyi Szövetség (AfWA) és a Nemzetközi Szennyvíziszap-kezelési Szövetség (FSMA) idén először szervezett közösen rendezvényt. A február 19-23. között Abidjan-ban megrendezésre került esemény fókuszában a szervezők által képviselt területek kihívásai, az ivóvíz- és szennyvíztisztítás, a folyékony hulladék kezelése, a fenntartható erőforrás-gazdálkodás és a vízhez, szanitációhoz való hozzáférés biztosítása állt.

Dr Kovács Károly, mint a Hungarian Water Partnership elnöke, cégcsoportunk vezetője szakmai előadást tartott a több mint 3000 résztvevőt vonzó nemzetközi kongresszuson. Szakmai prezentációjában a víz- és szennyvízinfrastruktúra beruházási szükségleteinek fenntartható és megfizethető megoldásit mutatta be, melyek eredményesen és hatékonyan járulhatnak hozzá a Fenntartható Fejlődési Célok teljesítéséhez.

Előadásában kiemelte, hogy a víziközmű-infrastruktúra fejlesztések Európában is finanszírozási kihívásokkal küzdenek. Az elöregedő vízügyi infrastruktúra rekonstrukciója alulfinanszírozott. A meglévő infrastruktúrának évente mindössze 1-0,01%-át újítják fel. A megfizethetőségi korlátok miatt nem biztosított ezen fejlesztések költségmegtérülése. 
Ez felveti a kérdést, hogy ha a fejlett világ esetében is elmondható, hogy a teljes körű víziközmű infrastruktúra fejlesztés (melynek finanszírozásához szükséges pénzügyi források elérik a 22,600 milliárd dollárt) nem biztosítható (a beruházások nem megtérülő, nem bankolható jellege miatt), akkor hogyan várhatjuk el, hogy ezen kihívásokat a fejlődő országok megfelelően kezeljék?

Ivóvíztisztítási megoldások tekintetében prezentációjában rámutatott arra, hogy azon területeken, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő hálózat, vagy a meglévők minősége nem megfelelő, a fogyasztóközeli technológiák jelenthetnek megoldást az egészséges élethez szükséges legalább napi 3 liter/fő ivóvíz biztosításához. 
A PurAID® technológiánk, mint pontszerű, végponti, fogyasztóközeli technológia, tökéletes megoldást nyújt ezeken a területeken. Nincs szükség csővezeték építésére, a fejlett világban tapasztalt 500-2.500 €/fő érték helyett 25 €/fő alatti beruházási értékből, valamint a fejlett világban tapasztalt 35-70 €/fő/év üzemeltetés költség helyett 5€/fő/év alatti üzemeltetési és beruházás megtérülési költséggel tudunk biztonságos, stabil vízszolgáltatást nyújtani.

Ez azt jelenti, hogy ezen rendszerek telepítése a magánbefektetők számára is vonzó projekt lehetőséget biztosítanak, így egyre több helyre tud eljutni fejlesztésünk. Mindezek eredménye, hogy innovációnk nemcsak piaci és gazdasági eredményeket képez, hanem világszerte átfogóan hozzájárul a fenntarthatóság biztosításához.

Mit biztosítanak ezek a fogyasztóközeli technológiai megoldások?

  • a szükséges beruházási tőke közel 99%-os csökkenését,
  • a biztonságos ivóvízellátás biztosítását kevesebb mint 5,- EUR/fő/év áron,
  • folyékony hulladékkezelést, szennyvíztisztítási szolgáltatások biztosítását kevesebb mint 10,- €/fő/év áron, 
  • megfizethető víz-, közegészségügyi és higiéniai (WASH) szolgáltatásokat a kezdeti tőkeköltségeket is tartalmazó tarifákkal,
  • a befektetett tőke megtérülését,
  • a magántőke bevonásának lehetőségét.

Dr Kovács Károly előadásában hangsúlyozta, hogy a víziközmű infrastruktúra fejlesztések fenntarthatósága miatt elengedhetetlen az állami finanszírozás magánbefektetésekkel való kiegészítése. Ehhez a fogyasztóközeli megoldások megfelelően jövedelmező, megtérülő, bankolható és megfizethető beruházási lehetőségeket biztosítanak, melyekkel a fejlődő országok is eredményesen hozzájárultnak a Fenntartható Fejlődési Célok mielőbbi teljesüléséhez.
 

Képgaléria

Vietnám - Arzénmentesítés

Képgaléria

Vietnám - Arzénmentesítés
img_1570.jpg

Intro

Távol-Keleti terjeszkedésünk Vietnámmal kezdődött, ahol hatalmas probléma az ivóvizek arzénszennyezettsége.

Tulajdonságok

  • Alcím