Referenciák

Arzénmentesítés Tiszagyendán

Tulajdonságok

  • Alcím

Content

Legújabb hazai referenciánk – adszorbensmentesítő projekt Tiszagyendán

Regenerálható adszorbenseinket egyedi konstrukcióban kínáljuk vízművek számára mind külföldön, mind belföldön. Jó példa erre legfrissebb hazai referenciánk, a tiszagyendai vízműtelepen beépített arzénmentesítő AsMet technológia, mely költséghatékony és fejlesztéses beruházást támogató, tartósbérleti konstrukcióban valósult meg.

A településen régóta rossz volt a víz minősége, az arzén körülbelül tízszerese volt a határértéknek. Az arzént nagy mennyiségű vas-oxid adagolással semlegesítették, emiatt azonban sárgás-barnás színűvé vált a tisztított víz, és nagy mennyiségű arzén iszap keletkezett. Ez a probléma a mostani beruházással megoldódott miután az új, regenerálható adszorbens alapú víztisztító technológiát is üzembe helyezték a több mint ezer lakosú községben. Tiszagyendán a meglévő technológiába illesztve egy arzénmentesítő (AsMet) berendezést telepítettünk, mely bármely helyi víztermelő kút hektikus és magas (átl. 80μg/l) arzéntartalmát hivatott csökkenteni. A regenerálható adszorbens alapú ivóvíztisztításra való átállással a fogyasztókra nehezedő terhek emelése nélkül tudták a településen javítani az ivóvíz minőségét, biztonságát és az üzemeltető költséggazdálkodását is.

A projekt sikeresen zárult, már a próbaüzem alatt látszott, hogy a rendszer kiválóan üzemel, az adszorbenseken átvezetett víz arzéntartalma 2 μg/l alá csökkent, ez bőven kevesebb, mint a határérték. Nem jelentettek problémát az ingadozó arzénszintek, a különböző arzénformák, és a kapacitásváltozások sem.
Az új technológiára való átállás gyors volt és zökkenőmentes, a fogyasztók teljes megelégedése sikerült elhárítani Tiszagyendán ezt a régóta fennálló egészségügyi problémát.

Képgaléria