Hírek

KFI pályázat

Tartalom

sztp.jpg

GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00212

 

Vissza nem térítendő támogatás összege: 593.297.569 Ft

Projekt címe: Nemzetközi igényeket kielégítő, környezetbarát víztisztítási módszerek fejlesztése növelt hatékonyságú regenerálható adszorbensek és gyártástechnológia révén

Cégünk, a Puraset Kft-t, a Pureco Kft vezetésével és a Bay Zoltán Nonprofit Kft-t magában foglaló konzorcium támogatási kérelmet nyújtott be a Széchenyi Terv Plusz Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében meghirdetett Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése című, GINOP PLUSZ-2.1.1-21 kódszámú pályázati felhívásra. A támogató döntés alapján a vissza nem térítendő, európai uniós támogatás összege 593,29 millió Ft, mértéke 67,44 %. A projekt célja, hogy a saját gyártástechnológiára és mérési-minősítési eredményekre alapozva, a vízkezelési technológiák piacán értékesíthető, célspecifikus, készülékesített vízkezelő termékcsaládot, valamint regenerálási technológiát és az adszorbens gyártás/felhasználás és regenerálás során keletkező veszélyeshulladékot minimalizáló eljárásokat fejlesszen ki.

A víz és szennyvíztisztítással foglalkozó Pureco Kft. által vezetett konzorcium célja, hogy saját gyártástechnológiára és mérési-minősítési eredményekre alapozva, innovatív anyagkombinációk és gyártástechnológiai fejlesztések eredményeként, a vízkezelési technológiák piacán értékesíthető, új fizikokémiai adszorpciós tulajdonsággal rendelkező, célspecifikus, készülékesített vízkezelő termékcsaládot, valamint regenerálási technológiát és az adszorbens gyártás/felhasználás és regenerálás során keletkező veszélyeshulladékot minimalizáló eljárásokat fejlesszen ki a Puraset Kft és a Bay Zoltán Nonprofit Kft-vel közösen. A partnerek kiegészítik egymást. A PURECO-nál a gyártáshoz, a Puraset-nél az adszorbensfejlesztéshez és a BZN-nél az analitikai vizsgálatokhoz és a labor szintű fejlesztéséhez szükséges kompetenciák vannak leginkább jelen. A Pureco nemzetközi céghálózatán keresztül kialakított kapcsolatrendszerére és a partnerek piaci beágyazottságára támaszkodva a konzorcium a legelőnyösebb pozícióban van ahhoz, hogy a célpiacok szükségleteit felmérje, és olyan termékek kutatásfejlesztését valósítsa meg, amelyekre valós, fizetőképes kereslet van. A projekt legfontosabb elemei az adszorbensfejlesztés kutatási-fejlesztési irányainak meghatározása az új, vízkezelésre alkalmas adszorbensek előállítása, új, a kereskedelemben nem kapható adszorbensek anyagkompozícióinak és gyártástechnológiájának kutatása-fejlesztése és az adszorbens anyagkompozíciók mérési-minősítési rendszerének kidolgozása, az adszorbensek regenerálási technológiáinak kidolgozása, az adszorbensgyártás, illetve a regenerálás során keletkező veszélyes hulladékok mennyiségének minimalizálására szolgáló technológiák fejlesztése, az adszorbensek tényleges működési körülményeket reprezentáló környezetben történő tesztelése, adszorbensek készülékesítése, valamint technológiai adatbank létesítése. Az európai uniós támogatás segítségével a konzorciumi tagok részéről a projektben résztvevő munkatársak bérköltsége, a kutatás-fejlesztési tevékenységhez szükséges anyagok, eszközök, valamint külső szakértők díjazása kerül finanszírozásra. A projekt megvalósítási helyszínei Jászfényszaru és Szeged, a projekt 2022. április 1-én indult és várhatóan 2025. március 20-án fejeződik be.

Szupravezető kötések a CERN-ben

Képgaléria

Szupravezető kötések a CERN-ben
szupra_kotes_005.jpg

Intro

Legutóbbi kutatásunk a CERN számára egy olyan technológia kidolgozása volt, ami lehetővé teszi, hogy az alacsony hőmérsékletű szupravezető kábelek kötései is szupravezető állapotúak legyenek, azaz ne essen rajtuk a feszültség.

Tulajdonságok

  • Alcím