Hírek

Eureka AsMET projekt Indiában

Tartalom

108 előválogatott pályaműből az Arzénmentes Tiszta Víz (AsFreeWATER) nevet viselő projektjavaslatunkat ítélték támogathatónak a kiírók. Az Eureka Innowwide az Európai Unió támogatásával biztosít finanszírozást innovatív kis- és közepes vállalkozások számára. Céljuk, hogy megkönnyítsék a kutatás-fejlesztés területén tevékenykedő kkv-k nemzetközi piacra lepését.

Legutóbbi felhívásukra az indiai VMC Management Ltd-vel közösen nyújtottunk be pályázatot. A projektjavaslat célja, hogy egy jövőbeli indiai-magyar együttműködés révén arzénmentes, egészséges ivóvízzel lássuk el a helyi, vidéki területeken élő közösségeket. A fenntarthatóság terén nagymértékben elkötelezett VMC aktívan részt vesz az SDG-célkitűzéseket és az ESG megvalósítását támogató tevékenységekben.

Nagy örömmel értesültünk projektötletünk pozitív megítéléséről és támogatásáról, kiemelten fontos számunkra, hogy munkánkkal Indiában is hozzájárulhatunk a vidéki lakosok életkörülményeinek egészségesebbé tételében. A projekt keretében AsMET regenerálható adszorbens alapú arzénmentesítő rendszert, PuraWELL-t telepítünk két arzénproblémával küzdő indiai vidéki településen.

A regenerálható adszorbensek élettartama a hagyományos szűrőanyagok egy-két éves élettartamával szemben akár tíz év is lehet. Az AsMET termékünkkel olyan költséghatékony, fenntartható és gazdaságos vízkezelési technológiát kínálunk India számára is, mely újrahasznosítható, azaz az élettartamán belül telítődése esetén a szűrő egy regenerációs lemosási folyamattal megtisztítható és a rendszerbe visszahelyezhető. A körforgásos gazdaságot támogató adszorbens gyártásunkról készített kisfilmünk:

A projekt 2024 májusában kezdődött, és első lépésként indiai partnerünkkel együtt három hónapon keresztül teszteljük a kiválasztott két helyszínen a technológiát és validáljuk annak teljesítményét. Hiszünk a fenntarthatóságban. Meggyőződésünk, hogy egy projektet nemcsak megvalósítani, hanem üzemeltetni is kell. Ezért különös figyelmet fordítunk a helyi szakemberek továbbképzésére, a helyi üzemeltetők oktatása is része a jelenlegi pilot projektünknek.

A tesztidőszak végén (2024 októberében) pontos képünk lesz arról, hogyan tudunk arzénmentesítő adszorbenseinkkel hozzájárulni akár a vidéki India ivóvízellátását célzó Jal Jeevan nemzeti projekthez is. A projekt végén záró beszámolót készítünk az eredményeinkről. Ezt követően a projekt bemutatására, a megoldásunk alkalmazásának további lehetőségeire fókuszálva az érintett vízügyi hatóságoknak, települési önkormányzatoknak, közösségeknek, stakeholdereknek, vízipari cégeknek szakmai workshopot szervezünk. A jelenlegi pilot projekt alapján a térségi hosszú távú célunk az ENSZ által a fenntartható fejlődési célok teljesülését felgyorsító technológiaként nevesített PurAID® rendszerünk indiai bevezetése.

Az AsFree WATER előrehaladásáról folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Képgaléria

Újabb három PurAID® berendezés Ghánában

Képgaléria

Újabb három PurAID® berendezés Ghánában
i-v7hxfs2-x4.jpg

Bevezető

Úthálózatot építő mérnökök, kivitelezők számára kialakított építési tábor területén három berendezésünk tisztítja az ivóvizet

Tulajdonságok

  • Alcím

Reaktortechnikai szabályozórúd fejlesztése

Képgaléria

Reaktortechnikai szabályozórúd fejlesztése
szabalyzo_rud_2-b.jpg

Intro

2019-ben Reaktortechnikai szabályozó rudat fejlesztettünk az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat – Energiatudományi Kutatóközpont részére.

Tulajdonságok

  • Alcím