Hírek

ENSZ Konferencia

Tartalom

A Hungarian Water Partnership (HWP, melynek a Puraset Kft. tagja) rendkívül eredményes kísérő rendezvény szervezett az ENSZ 2023 Vízkonferencia keretében New Yorkban, ahol a Puraset Kft. megfizethető és fenntartható ivóvíztisztítási megoldásai is nevesítésre kerültek.

A HWP rendezvénye során Áder János, a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület tagja 4 pánkontinentális szakmai szervezet (EWA, ASEM WATER, AfWSA, WEF) vezetőivel egyeztetett a fejlődő világ ivóvíz és szennyvíz problémáinak megoldási lehetőségeiről. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szükségszerűnek nevezte a HWP UN 2023 Water Conference keretében előterjesztett ajánlásának és vállalásának életképességét, valamint szorgalmazta széleskörű elterjesztésüket, melyek között van a PurAID® megoldásunk is.
hwp9.png

A volt köztársasági elnök, Áder János, az ENSZ plenáris üzenetében elhangzottakon túl azt hangsúlyozta, hogy a HWP tagvállalatai (köztük kiemelten a Puraset Kft.) által kidolgozott, majd nemzetközi partnerekkel együtt megvalósított megoldások a fejlődő világ egészséges ivóvíz ellátásának és szennyvíztisztításának jól működő és egyetlen, reálisan megfizethető módját jelentik.  Dr. Kovács Károly vitaindítójában megerősítette, hogy a jövő nemzedékének érdekeit szem előtt tartó horizontális szolidaritás, valamint a környezeti kihívások (pl. tisztítatlan szennyvizek környezetterhelése) kezelése mentén alternatív, az ivóvízellátás és a folyékony hulladék kezelésére megoldást biztosító fogyasztóközeli technológiák hozhatnak eredményt. Ezek együttesen a szükséges beruházási tőke 98%-os csökkentését jelentik, azaz fejenként 3 500 dollár helyett mindössze 50 dolláros beruházással.

hwp-3.png

Walter Marlove, az amerikai Water Environment Federation (WEF) és Dr. Kovács Károly európai (Európai Vízügyi Szövetség, EWA) szakmai szervezetek képviseletében megerősítették, hogy még a fejlett világban sem biztosított a viziközmű infrastruktúra önfenntartó finanszírozása, és az állami és uniós (EU-USA) források is messze elmaradnak a fenntarthatósági szükségletektől.

Kovács Péter, Magyarország víz igazgatójaként a mintegy 60 országgal fennálló bilaterális vízügyi együttműködés tapasztalatára támaszkodva üdvözölte, hogy a HWP és tagvállalatai közreműködésével valós és megfizethető megoldásokat tud kínálni a partnerek felé, és méltatta a HWP-s technikai és technológiai transzfereket kísérő tudásmegosztási és partnerségi együttműködést.

Mendy Shozi dél-afrikai vízügyi kutató az ENSZ ifjúsági és női tagozatának képviseletében a vízellátással és szanitációval kapcsolatos egyéni és társadalmi-közöségi szerepvállalás előremutató példáit ismertette, és reményét fejezte ki, hogy a rendezvény keretében ismertetett megoldások nagyban hozzájárulnak az élhető jövő biztosításához.

A UN 2023 Water Conference másik magyar akkreditált résztvevő szervezete, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MASZESZ) – amely a HWP partnerszervezete is – főtitkára, Rózsa Bálint moderátorként üdvözölte a résztvevők magas szintű egyetértését és együttműködési készségét. Egyben ismertette a MASZESZ által vízzel kapcsolatos szolidaritási témakörben szervezett, online ENSZ-kísérőrendezvényen megfogalmazott és a részvevők jelentős többsége által támogatott felhívást, miszerint a víztudatosság és vízérték szemlélet fejlesztése és a helyes értékválasztás elősegítése érdekében legyünk készek legalább annyit áldozni az egészséges ivóvízre és megfelelő szanitációra, mint a telekommunikációra!

A HWP – amely mindhárom nemzetközi szakmai szövetségnek tagja – nagy megtiszteltetésnek vette, hogy kezdeményezője lehetett és az általa szervezett ENSZ-es kísérőrendezvény keretében helyet és alkalmat is biztosíthatott a két nagy pánkontinentális szakmai szervezet, az AfWASA és EWA Együttműködési Keretmegállapodása kidolgozásának és aláírásának.

A HWP-t Dr. Kovács Károly PhD (oec) elnök, Puraset ügyvezető, és Forintos Róbert HWP társelnök, Puraset társtulajdonos képviselte New Yorkban.

 

Arzénmentesítő közkutak Szerbiában

Képgaléria

Arzénmentesítő közkutak Szerbiában
depositphotos_25556937_ds.jpg

Intro

Cégünk 2019 év februárjában 15 darab, egyenként 12 m3/nap kapacitású AsMet arzénmentesítő berendezést adott át a Szabadkai Vízműveknek.... 

Tulajdonságok

  • Alcím

Ideiglenes vízellátás biztosítása PurAID® berendezésekkel

Képgaléria

Ideiglenes vízellátás biztosítása PurAID® berendezésekkel
microsoftteams-image.png

Bevezető

Hajdúbagoson a vízmű rekonstrukciója alatt két konténerünk gondoskodott a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásáról

Tulajdonságok

  • Alcím Víztisztító berendezések bérleti konstrukcióban

Szupravezető kötések a CERN-ben

Képgaléria

Szupravezető kötések a CERN-ben
szupra_kotes_005.jpg

Intro

Legutóbbi kutatásunk a CERN számára egy olyan technológia kidolgozása volt, ami lehetővé teszi, hogy az alacsony hőmérsékletű szupravezető kábelek kötései is szupravezető állapotúak legyenek, azaz ne essen rajtuk a feszültség.

Tulajdonságok

  • Alcím